באירוע מרגש ובינלאומי, אשר נערך בו זמנית בגרמניה ובישראל, הוענק פרס שמעון פרס לשנת 2023 לשומר הצעיר ישראל- גרמניה ולבתי ספר בהמבורג, שער הנגב, שדרות ורהט, המבליטים את ערך האחדות בימים אלו
מזה שבע שנים מוענק בברלין פרס פרס ליזמות חברתיות משותפות לצעירים מישראל ומגרמניה, המקדמות ערכים שבהם דגל. השנה, בגין האירועים הקשים, חולק הפרס במקביל בבית שגריר גרמניה בישראל ובבניין העיריה בברלין. הפרס המסורתי הוענק השנה לשני פרויקטים שמהווים דוגמאות מצוינות לעבודה משותפת מוצלחת בין צעירות וצעירים בשתי המדינות. שתי היוזמות מציבות במרכז את המגוון החברתי ואת המשותף בין התרבויות ומתמודדות עם שאלות חברתיות רחבות הרבה מתחומי הפעילות שלהן. תחום ההשפעה של המשתתפות והמשתתפים נמתח הרבה מעבר לפרויקטים עצמם.
הפרוייקט הראשון, 'מאיפה השנאה הזאת?', הינו פרויקט משותף של היוזמה "הרבה דרמה סביבנו!" של בית הספר התיכון הלמוט שמידט בהמבורג ובית הספר התיכון שער הנגב בשדרות, תיאטרון יפו – במה לתרבות ערבית-עברית, תיאטרון אלמהבאש ברהט ובשיתוף פעולה עם ארכיונים ומוסדות חינוך שונים בישראל ובגרמניה.
פרויקט התיאטרון והאמנות הייחודי הזה, הפגיש בין התלמידים מגרמניה כאשר הינם בעלי רקע של הגירה – עם נוער ישראלי יהודי וערבי משדרות ומרהט, וביחד עסקו הצעירות והצעירים, בהנחיית אנשי אמנות וחינוך מקצועיים, בשאלות של זהות, שייכות, גזענות, אנטישמיות ותרבות זיכרון בקונטקסט ההיסטורי והחברתי של שתי המדינות. בנוסף, הופקו תערוכות והפקות תיאטרון שהוצגו לציבור הרחב בהמבורג וביפו.
הפרוייקט השני הוא שיתוף פעולה בין השומר הצעיר בישראל לסניף בגרמניה, אשר עמלו על פרוייקט ייחודי שכולל הקמת ארכיון דיגיטלי המשלב בין עבר, הווה ועתיד, במטרה לעבד את השבר בהיסטוריה של הארגון ולהתקדם לעבר התחלה חדשה במלוא מובנה. לצורך כך אותרו יותר מ-300 חברי הארגון לשעבר וצאצאיהם בישראל, ששיתפו מחייהם כצעירים יהודים בגרמניה לפני מלחמת העולם השנייה לצורכי מחקר ותיעוד. בעזרת מתנדבים ומתנדבות רבים, יהודים ולא-יהודים, ובתמיכת כמה מהארגונים השותפים בגרמניה ובישראל, התאפשרה הקמתו של ארכיון דיגיטלי, בהיקף שלא היה כמותו קודם לכן בהקשר של השומר הצעיר בגרמניה או בישראל. התוצאות גם שולבו במשחקי לוח וקלפים, שתומכים בדיאלוג הבין-דורי כחומר פדגוגי. שני הפרוייקטים הללו זכו בפרס המרגש בתקופה בה אחדות ושמירה על סולידריות ולכידות חברתית משקפים את ערכיו של פרס ז"ל, שתמיד פעל למען חיים משותפים.
פרופ׳ צביה פרס-ולדן, נציגת המשפחה: "המיזמים מדגימים את מה שפרס האמין בו בכל ליבו – צעירים משתי המדינות יכולים למצוא שפה משותפת וליצור דברים חדשים – צריך רק לתת להם הזדמנויות ראויות."
ד״ר תמרה אור, מנכ״לית קרן העתיד ישראל-גרמניה: "הפרס הזה אמור לעורר ולהוות השראה ולגרום לכולנו להסתכל על העתיד ולא לוותר על התקווה, גם אם לפעמים זה נראה קשה. שני הפרויקטים השנה, הם דוגמה מרשימה לאחדות ואמפתיה, שני דברים שבמציאות הנוכחית הם כל כך חשובים."