גמישות, רווחה אישית ועבודה בעלת משמעות הם שלושת הפרמטרים החשובים ביותר לעובדים כיום, כך לפי סקר שנערך בקרב 21 ענפי תעשייה שונים, עם 5,000 עובדות ועובדים ב-44 מדינות ברחבי העולם. סקר אחר אף מצא שבמקום הראשון בשיקולים לבחירת מקום העבודה נמצאת היכולת של העובדים לעשות שינוי חיובי. התפיסה הזו, גורמת למעסיקים רבים למצוא את עצמם מול אתגר חדש: בניית מרחב עבודה חיובי הנותן דגש על משמעות ותחושת שייכות
שיטות תרומה חדשניות מביאות אל העובדים את היכולת לעשות שינוי
אחת הדרכים בהן פועלים ארגונים בכדי לספק מענה לצורך של העובדים במשמעות, היא תרומות מכספי החברה לטובת קידום מטרות שונות. אך בשנים האחרונות אנחנו רואים כיצד השיטה צומחת ומשתדרגת באמצעות חיבור העובדים לתרומות הארגון – כמו תרומה דרך תלוש השכר או כרטיסי שי לחג עם סכום מוגדר מראש לתרומה. כך, הארגון יכול לאפשר לכל עובד ועובדת לקחת חלק פעיל במנגנון המעורבות החברתית שלו ולקדם את המטרות החברתיות החשובות לכל אחד ואחת מהם.
יתרון נוסף של אימוץ מערכות לתרומה בארגון הוא מה שאנחנו אוהבים לכנות "Scale", או פוטנציאל הצמיחה: כאשר ארגון אחד מביא אליו את האפשרות לתרום בצורה חכמה ומתקדמת, כל העובדים של אותו הארגון הופכים להיות תורמים פוטנציאליים שיכולים להשפיע על החברה והקהילה. מיותר לציין שגם הארגון עצמו מרוויח: מקומות עבודה, כמו אנשים, יכולים לסגל לעצמם תדמית חיובית בעזרת פעולות בודדות אשר יקרינו על התדמית הכללית שלהם ("אפקט ההילה"). מקום עבודה הנתפס כחברתי ומעורב יותר מייצר לעצמו תדמית ונחשקות ומקל על עצמו בתהליכי גיוס ושימור עובדים.
תרומות ותלושי שכר – סיפור אהבה ששווה להכיר
ככלי ממשלתי לעידוד מעורבות חברתית, המדינה מעניקה החזר מס לתורמים (העומדים בקריטריונים המתאימים) בגובה של 35% מסך התרומה. מצד המדינה, נעשו צעדים רבים על מנת להעניק לתושבים את הטבת המס ולעודד תרומה-אבל תהליך קבלת ההחזר כרוך עדיין בהרבה זמן ולא מעט בירוקרטיה.
כאן נכנס הכוח של החברות והמעסיקים – המדינה מאפשרת למעסיקים להנגיש את קבלת החזר המס על תרומה באמצעות החזר ישירות לתלוש; מנגנון זה מכונה "Giving Payroll" – תרומה באמצעות תלוש השכר.
לתרומה באמצעות תלוש השכר יש שני יתרונות משמעותיים: היא חוסכת לעובדים את ההתעסקות בבירוקרטיה מול רשות המיסים וחשוב מכך, היא מאפשרת לעובדים זיכוי מס בכל חודש שבו הם תרמו, מה שהוכח ככלי אפקטיבי לעידוד לתרומה.
העובדים בשטח צמאים למנגנוני תרומה חכמים בארגון. כמה צמאים? בסקר שערכנו בשיתוף מכון גיאוקרטוגרפיה ביוני 2022 בקרב בכירים במשק מצאנו שאחד מכל שני עובדים היה רוצה לקבל את החזר המס על התרומות שלו ישירות אל תלוש השכר. כלומר, העובדים מכירים בהטבה ומבינים את הערך שיש בקבלתה מהמעסיק. לא רק זה- מהסקר עולה כי עובדים רוצים לראות יותר חברות בעלי מודעות ואחריות ציבורית, אך רובם הגדול מרגיש שמקום העבודה שלהם לא פועל מספיק בתחום האחריות החברתית.
3 דרכים להגדלת האימפקט הארגוני והקשר שלכם עם העובדים
JGive היא מיזם ללא כוונת רווח הפועל להגדלת תרבות הנתינה בישראל. JGive מציעים מגוון כלים לשיפור מידת המעורבות החברתית של הארגון – הן מצד העובדים והן מצד המעסיקים.
GiveCard – שובר מתנה טעון בסכום לתרומה
בנוסף למתנות החג החומריות, מעסיקים יכולים כיום לרכוש עבור העובדים שלהם שוברי מתנה ולהטעין אותם בכל סכום שיבחרו. כל עובד יכול לתרום את הסכום שנקבע מראש לכל עמותה רשומה בישראל, ישירות דרך אתר JGive. רכישת השוברים מוכרת גם היא כתרומה, מה שמעניק למעסיקים זיכוי של עד 23% על כל סכום הרכישה.
JGive@Work – זיכוי מס על תרומה ישירות לתלוש
JGive@Work הוא ממשק דיגיטלי וחדשני המאפשר ניהול תרומות בארגון וקבלת החזרי מס על תרומות הארגון והעובדים, באופן המוכר על ידי רשות המיסים. המערכת מנטרלת את הבירוקרטיה המלווה את התהליך הידני ומאפשרת לעובדים ולמעסיקים להתמקד רק בתרומה עצמה. עם הצטרפות הארגון לממשק, כל עובד יכול לתרום לכל עמותה בארץ המוכרת לצרכי מס, וכל תרומה שנעשית משויכת אוטומטית למעסיק, כך שהחזר המס מגיע ישירות לתלוש השכר של העובד ללא שום התעסקות נוספת.
קרן תרומות ארגונית – יותר אימפקט, פחות בירוקרטיה
קרן תרומות (DAF) היא כלי פיננסי חדשני, שהוא למעשה חשבון עו"ש, רק לתרומות. הקרן מאפשרת למעסיקים להפקיד מראש כספים המיועדים לתרומה, לקבל בעבורם קבלה אחת מוכרת למס ולחלק את המענקים מהקרן בזמן, בסכום ובקצב שנוח להם. את המענקים המעסיקים יכולים לתרום אונליין בלי להתעסק בבירוקרטיות, אישורים וניירת למס הכנסה. יתרה מזאת, דרך הקרן אפשר גם לתרום נכסים כמו מניות סחירות ולהשקיע את הכסף במסלולי השקעה פטורים ממס – עד למועד שבו המעסיק מחליט לבחור את יעד התרומה.
לסיכום
ההתקדמות הדיגיטלית יוצאת הדופן בתחום הפילנתרופיה, מאפשרת לחברות ומעסיקים לעודד את העובדים שלהם לתרום בצורה פשוטה ונוחה. שני הצדדים יוצאים ברווח: העובדים מגבירים את תחושת המעורבות שלהם בחברה ומפחיתים את ההתעסקות הבירוקרטית הכרוכה בהחזרי מס, והארגון זוכה ביחס טוב יותר של העובדים למקום העבודה ובהגברת תחושת השייכות אליו. JGive@Work, קרן תרומות ו- Give Card הם כלים פשוטים, יעילים ונוחים לשיפור מידת המעורבות החברתית שלכם, שיהיו מאוד משמעותיים בדרך לארגון חברתי יותר, אנושי יותר ופרודוקטיבי יותר.
מעוניינים לדעת עוד על עידוד תרומה במקום העבודה? השאירו את הפרטים שלכם כאן ונחזור אליכם עם כל הכלים לתרומה חכמה בארגון.
כותבת המאמר חן ברקמן הינה כותבת תוכן ב- JGive