ימי צום אשר נופלים על ימים ארוכים וחמים מהווים אתגר אמיתי עבור חולים הנוטלים תרופות במשטרי מינון מורכבים. אז אחת ולתמיד, כיצד לצרוך נכון את הטיפול התרופתי היומיומי במהלך ימות הצום?
חולים עם מחלות כרוניות פטורים מהצום, עם זאת רבים מהם מחליטים לצום על אף הסיכון הבריאותי הכרוך בכך.
בעבור מטופלים בעלי מינון תרופות חד יומי בערב, תוכנית הטיפול לא תשתנה במיוחד, מכיוון שניתן לקחת את הטיפול התרופתי סביב הארוחה הפותחת את הצום. לעומת זאת למטופלים עם מינון תרופות חד יומי בבוקר או במהלך היום, מומלץ להתייעץ עם רופא על שינוי מועד נטילת התרופות, מכיוון ששינוי בזמנים עלול להשפיע על יעילות התרופות, וספיגתן, שלרוב מושפעות מהמזון.
עפ"י מחקרים רפואיים רבים נראה כי החולים בחודש הרמדאן משנים באופן שרירותי (ומבלי להיוועץ באנשי מקצוע) את זמני נטילת התרופות, טווח הזמנים בין מועדי נטילת התרופות ותדירותן. מצב זה עלול להשפיע על יעילות ובטיחות התרופות ולעיתים אף לשנות את האופן שבו התרופות פועלות.
5 דברים שחשוב לזכור:
1. ישנן תרופות מסוימות בהן קיימת הסכמה שצורות המתן שלהן אינן מפרות את הצוםוניתן לקחת אותן ללא חשש כמו: טיפות עיניים ואוזניים, מוצרים הנספגים בגוף דרך העור כגון קרמים ומשחות, זריקות תת עוריות, טבליות מתחת ללשון ועוד.
2. לתרופות רבות קיימות מספר צורות שנות של מתן ולכן מטופלים אשר צריכים ליטול תרופה וחוששים משבירת הצום יכולים להתייעץ עם הרופא או הרוקח וליטול תרופה בצורה שאינה מפרה את הצום.
3. חשוב לזכור כי הצום עלול להביא להתייבשות ובהתאם לכך לירידה בלחץ הדם וחוסר איזון של המלחים בגוף, כדאי להיוועץ עם הרופא או הרוקח בדבר התרופות.
4. מטופלים חולי סוכרת חייבים להעלות את תדירות הניטור העצמי ובדיקות רמות הסוכר בדם. כיוון שנמצאים בסיכון גבו. יחד עם זאת, חולי סוכרת מסוג 2 המאוזנים בעזרת פעילות גופנית ודיאטה ולא צורכים תרופות, אינם צריכים לחשוש מהצום. יתרה מזאת, הירידה הצפויה במשקל עקב הצום עשויה לשפר את מאזן הסוכר, אך כל מקרה לגופו ויש להיוועץ עם אנשי המקצוע
5. לאחר הצום, חשוב לדאוג להשלים את הנוזלים שהגוף איבד במהלך היום, מומלץ לשתות בערב הרבה מים ולאכול מזונות עשירים במים ונוזלים כמו מרק, פירות וירקות. כמובן, מומלץ להפחית מזונות המכילים כמויות גדולות של מלח.