תל אביב, IL
19°

web2infoבריאותמסכה, ריחוק חברתי – וויטמין D: כך תבדקו אם חסר לכם
בריאות

מסכה, ריחוק חברתי – וויטמין D: כך תבדקו אם חסר לכם

עוד ועוד מחקרים קושרים בין חסר בוויטמין D לסיכון להידבק בקורונה או לחלות בה בצורה קשה יותר. במשרד הבריאות ממליצים על צריכת תוסף. בדיקה פשוטה דרך קופת החולים תגלה לכם בתוך שעות מה מצבכם, כמה ליטול ואיך

 

הנה נתון שכבר הריץ המונים לבתי המרקחת, חנויות הטבע ורשתות הפארם בארץ ובעולם: עוד ועוד עדויות מצטברות לקשר בין חוסר בוויטמין D לעלייה בסיכון להידבק בקורונה, ואף לחלות בה באופן קשה יותר. אלא שמתברר שגם במינון גבוה מדי טמונות סכנות. לכן, לפני שנוטלים תוספים, כדאי לבדוק את המצב הגופני העדכני – וקל מאוד לעשות את זה.

 

מהו ויטמין D ולמה הוא כל כך חשוב?

תפקידו העיקרי של הוויטמין הוא לסייע לנו לווסת ולשמר את מאזן הסידן והזרחן בדם ובעצמות. הוא מעודד ספיגה של סידן ממערכת העיכול, תורם לבניית העצם ומפחית את פירוקה או דילולה (תופעות כמו אוסטאופורוזיס, רככת ועוד). מחסור בוויטמין D עלול לגרום למחלות פרקים ושרירים. מחקרים מעלים כי לוויטמין הזה יש גם תפקיד בהגנה על מערכות הנשימה, הלב והמוח, ואף ייתכן שהוא מסייע למנוע מחלות לב, סוכרת וסרטן.




 

כיצד אנחנו צורכים את הוויטמין?

הדרך הפשוטה והטבעית היא ייצור עצמי בעור לאחר חשיפה לקרני השמש ועיבוד בכבד ובכליות. דרך נוספת היא באכילת סוגי מזון כמו דגי סלמון וסרדינים, כאשר ישנן ארצות, וישראל ביניהן, שמעשירות מזונות מסוימים (חלב ומוצריו, דגני בוקר ועוד) באופן מלאכותי בוויטמין D. הדרך השלישית לצרוך את הוויטמין היא בדמות תוסף תזונה.

 

אז מאיפה נולד המחסור?

בישראל, ארץ שטופת שמש, היינו מצפים לפטור לפחות מהצרה הזאת. אבל מתברר שדווקא בארצות חמות נוטה האוכלוסייה לסבול ממחסור בוויטמין D. הסיבה היא כמובן המודעות הגוברת לנזקי השמש הישירה ובמיוחד לסרטן העור. כעת, בימי הסגרים וההמלצה להישאר בבית, החשיפה לשמש עוד פוחתת – ועמה גם רמת הוויטמין. כדי להעצים את הפרדוקס, מתברר שדווקא בארצות סקנדינביה, באזורים שכמעט לא רואים את השמש לכמה חודשים טובים מדי שנה, המחסור נפוץ הרבה פחות. לכך אחראים התוספים הנצרכים דרך קבע.

 

ומה הקשר לקורונה?

במגיפה הזאת, שפחות או יותר עצרה את העולם ב-2020, עדיין רב הנסתר על הגלוי. אבל כיום יש לנו יותר ויותר מידע על דרכי ההתמגנות, קבוצות הסיכון והאפשרויות להפחית את פוטנציאל ההדבקה וחומרת המחלה. אחת מהן, מתברר, היא הקפדה על רמה תקינה של ויטמין D.




 

מהן ההמלצות הרשמיות?

החשד לקשר בין רמת הוויטמין בגוף לבין הסיכון לחלות בקורונה מלווה את הרופאים, החוקרים והרוקחים בארץ ובעולם מאז פרוץ המגיפה, ומאז רק מתחזק. דו"ח מרכז המידע המיוחד באמ"ן מונה מספר רב של מחקרים מהימנים בנושא, שחלקם מציינים לא רק עלייה בסיכון ללקות במחלה, אלא גם בסיכון להצגת תסמינים חמורים ואף לתמותה מוגברת. לפיכך, הגם שבשלב זה הקשר שנמצא הוא "נסיבתי ולא סיבתי", ההמלצה היא חד משמעית: "לפעול לשמירת סטטוס ויטמין D תקין בקרב האוכלוסייה באמצעות הסברה ותיסוף הוויטמין בהתאם להמלצות משרד הבריאות".

יכול לעניין אותך גם

ומה אומרים במשרד הבריאות עצמו? במכתב עדכני (11.10.2020) ששלחה פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה, לצמרת המשרד ולמנהלי מחלקות התזונה והרוקחות בקופות החולים, נזכר כי חסר בוויטמין D נקשר בתצפיות אפידמיולוגיות להשפעה שלילית על הידבקות ותחלואה בזיהומים בדרכי הנשימה. מנגד, רמה תקינה של ויטמין D קשורה בהפחתת הידבקות ותחלואה ב-COVID-19. המלצת אגף התזונה, בשיתוף איגוד רופאי הילדים וגופים נוספים, היא לשמור על רמה תקינה של ויטמין D באמצעות חשיפה לשמש או נטילת תוסף.

 

אפשר לצרוך יותר מדי?

כן. רעילות כתוצאה מעודף בוויטמין D, שנחשבת אומנם לנדירה, עלולה לגרום להצטברות סידן בעורקי הלב או בכליות ולהעלות את הסיכון לאירועי לב או לאבנים בכליות. לכן, במיוחד בטיפול במבוגרים, חשוב להקפיד על המינון שקובע הרופא המטפל. פרופ' אנדוולט מזהירה במכתבה לקופות כי מינון יתר הוכח כמגביר נפילות ושברים.

 

מהו אם כן המינון הרצוי לפי משרד הבריאות?

בחנויות הפארם והטבע נמכרים כיום, ללא צורך במרשם, תכשירים בריכוז של 200, 400 ו-1,000 יב"ל (יחידות בינלאומיות) לכל טיפה. ההמלצה העדכנית של משרד הבריאות מדברת על מינון של 1,000-800 יב"ל ליום לבעלי משקל תקין, 2,000 ליום (קרי: שתי טיפות בריכוז של אלף) לבעלי עודף משקל ו-4,000 ליום לסובלים מהשמנת יתר קיצונית. לתינוקות ההמלצה היא נטילת 400 יחידות ליום ולילדים 600. בתקופה של סגר ומיעוט ביציאה מהבית, אפשר לתת גם לילדים מעל גיל שנה 1,000 יב"ל ליום במשך שישה שבועות, ולאחר מכן לחזור למינון המומלץ. הרופאים נקראים שלא להמליץ על מינונים גבוהים יותר, או על העמסת הוויטמין אחת לשבוע או חודש. במקביל ממליץ משרד הבריאות על חשיפה מבוקרת לשמש, בשרוולים קצרים, למשך 20 דקות ביום.

 

למה חשוב לבדוק את רמת הוויטמין בגוף?

ההמלצות העולמיות והמקומיות – כבודן במקומן, אך הן גנריות מטבען. הן רואות את הממוצע ומנסות לגזור טווח רצוי למינון. הדרך הטובה, היעילה והמדויקת ביותר לבירור הצריכה הנחוצה, אם בכלל, היא לבדוק באופן פרטני כל מקרה לגופו. החדשות הטובות הן שזה פשוט למדי.




 

כיצד מתבצעת הבדיקה ואיך מזמינים אותה?

ויטמין D הוא אחד האלמנטים הפשוטים והבסיסיים לניטור. את הרמה המדויקת מבררים בבדיקת דם פשוטה, שאותה ניתן לבקש מרופא המשפחה בכל קופות החולים (ללא עלות נוספת). תוצאות בדיקת המעבדה, שמתקבלות בתוך שעות ספורות, יסייעו לרופא להתאים את מינון התוסף הנדרש, אם אכן נדרש, ואת האופן המתאים ביותר לצריכה עבור המטופל – טיפות, כדורים או טבליות לעיסה.

 

בחן את עצמך:

icon

כיצד אני יכול לבדוק את רמת ויטמין ה-D שלי?

תשובה
icon

באמצעות בדיקת דם בהפניית רופא המשפחה

 

רמה תקינה של ויטמין D חשובה תמיד, אך נראה כי במסגרת המאבק בקורונה – יחד עם ההקפדה על מסכה, היגיינה וריחוק של שני מטרים – זהו כלי חשוב נוסף במעטפת ההגנה העצמית והמשפחתית. במיוחד בקבוצות הסיכון, אך גם ליתר האוכלוסייה, חשוב לבקש את הבדיקה הפשוטה, לצרוך את התוסף לפי ההמלצה וכמובן, לא לשכוח את השמש.

 

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ מקצועי/רפואי או תחליף לייעוץ מקצועי/רפואי.

 

guest
16 תגובות
הצג את כל התגובות
אלה
אלה
ינואר 5, 2022 2:10 pm

אז למה הרופאים לא מסכימים לתת את הבדיקה הזו (מכבי)?

רונית
רונית
ינואר 5, 2022 5:33 pm

רופא המשפחה לא מאפשר את הבדיקה לויטמין D

מערכת האתר
מערכת האתר
הגיבו לתגובה  רונית
ינואר 6, 2022 12:02 pm

תהליך האבחנה, ההפניה ואופן הטיפול נתונים לשיקול דעת הצוות הרפואי. אנו מממליצים לפנות לרופא/ת המשפחה לקבלת מידע נוסף

רותי
רותי
ינואר 6, 2022 11:12 pm

זה חשוב לקחת ויטמין די

zalman
zalman
הגיבו לתגובה  רותי
ינואר 17, 2022 11:57 pm

vitamin D

ציפי
ציפי
ינואר 24, 2022 1:05 am

כמההויטמין D מומלץ לאישה בת 65 ששבועות עד חודשים לא יוצאת באור יום החוצה עקב עבודה בשעות הלילה ? והאם כדאי לקחת מינון של 5000 ביום ?
והאם כדאי לקחת יחד עם ויטמין K-2? כי בבית המרקחת נאמר לה שהם הפסיקו למכור ויטמין K-2. מעניין מה הסיבה?
תודה

מערכת האתר
מערכת האתר
הגיבו לתגובה  ציפי
ינואר 26, 2022 12:32 pm

שלום ציפי, האמור בכתבה לא מהווה יעוץ רפואי. יש לפנות לצוות הרפואי המטפל לקבלת מענה לשאלה.

מלי
מלי
ינואר 30, 2022 10:59 am

בדקתי בתחילת המגיפה ויצא מספר בתוך הריבוע שאין חוסר אבל לא גבוה. איך יודעים מה המספר הכי טוב ?

מערכת האתר
מערכת האתר
הגיבו לתגובה  מלי
ינואר 31, 2022 1:27 pm

תהליך האבחנה, ההפניה ואופן הטיפול נתונים לשיקול דעת הצוות הרפואי. אנו מממליצים לפנות לרופא/ת המשפחה לקבלת מידע נוסף

מערכת האתר
מערכת האתר
הגיבו לתגובה  מלי
ינואר 31, 2022 3:14 pm

יש להתייעץ עם רופא/ת המשפחה לקבלת מידע על הערכים המתאימים לכל מטופל.

יש מצב והויטמין גורם לשלשולים חזקים מלווים בכאב בצ
יש מצב והויטמין גורם לשלשולים חזקים מלווים בכאב בצ
ינואר 30, 2022 11:11 pm

יש מצב שויטמין D גורם לשלשולים חזקים מלווים בצד ימין ?

מערכת האתר
מערכת האתר

תהליך האבחנה, ההפניה ואופן הטיפול נתונים לשיקול דעת הצוות הרפואי. אנו מממליצים לפנות לרופא/ת המשפחה לקבלת מידע נוסף

ויטמינה
ויטמינה
פברואר 23, 2022 7:30 am

רופא המשפחה לא מאשר את הבדיקה רק פעם ב5 שנים כך גם עם ויטמין B12 . לצערי אין הפנמה בחשיבות רפואה מונעת , חוץ מכתבות ועצות באתר של כללית. בפועל מטפלים רק שהבן אדם חולה מאד.

זיוה מלקוקיאן
זיוה מלקוקיאן
פברואר 27, 2022 11:43 am

מאוד מעניין

ש.א.
ש.א.
פברואר 28, 2022 5:17 am

לפי שקראתי גבול עליון בצריכה יומית הוא 3000 יח' במחסור אצל מבוגרים,גם אצל בעלי עודף משקל.

פניני
פניני
מרץ 2, 2022 10:02 am

תכלס תקחו ויטמין D בלי לשאו את הרופא,
לא בקפסולות כי אם בטיפות על חתיכת לחם כי הגוף לא מעכל את זה אחרת

למעלה

מה נוכל לעזור לך למצוא?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

חכו רגע, יש לנו עוד נושאים שיכולים לעניין אתכם!

פרסמו אצלנו >
נגישות